שלום. רציתי לשאול, אם סגרתי בע"פ על דירה עם בעל הבית ואחרי יומיים הוא אומר לי שהוא החליט לסגור עם מישהו אחר, האם יש לי זכות ראשונים כהסכמה שבע"פ ? האם אני מחוייב לעשות זכרון דברים ?
שלום רב, אכן, לפי החוק במדינת ישראל וליתר דיוק, בהתאם לאמור בסעיף 23 לחוק חוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 - "חוזה יכול שייעשה בעל פה, בכתב או בצורה אחרת, זולת אם היתה צורה מסוימת תנאי לתוקפו עפ"י חוק או הסכם בין הצדדים" כלומר, ברמת העיקרון לחוזה בעל-פה יש תוקף חוקי ואף ניתן לאכפו. עד כאן הכל טוב ויפה. בפועל, לעומת זאת, אם לא תוכל להוכיח שניתנה לך הבטחה, שכן נטל ההוכחה רובץ על כתפי האדם שטוען להתקיימות חוזה, יהיה קשה מאוד לאכוף את הבטחתו של המשכיר. וממילא עד שתביעתך, אם תוגש, תטופל בבית המשפט, יחלוף זמן רב יחסית. בכל מקרה העצה הכי טובה שאוכל לתת בעקבות פנייתך היא - לעולם אל תחתום על זיכרון דברים זיכרון דברים, בניגוד לתפיסתו בעיני אנשים רבים כחוזה בלתי מחייב, הוא רחוק מלהיות כזה, שכן, זיכרון דברים הינו חוזה מחייב לכל דבר! האופציה הקלה ביותר הינה הקלטת האדם עמו אתה מנהל מו"מ.
האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים במאמר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד. בכל מקרה ספציפי יש להיעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום. בכל מקרה, השימוש באמור במאמר זה אינו יוצר יחסי עו"ד לקוח בדרך כלשהי, בין משרד עו"ד דוד (דדי) זכאי ובין המשתמש, משרד עו"ד דוד (דדי) זכאי אינו אחראי בשום צורה ואופן לתוצאות השימוש במידע המובא באתר זה, כל עוד השימוש במידע נעשה שלא באמצעות משרד עו"ד דוד (דדי) זכאי.